Palić

Oaza mira

Palić, 7 km dugačko jezero i istoimeni turistički centar, nalazi se 8 kilometara severno od Subotice. Jezero je u prošlosti bilo slano sa lekovitim muljem i vodom. Vrhunac kao banja i mondensko letovalište doživelo je na prelazu XIX u XX vek. Palić je bio ekskluzivno lečilište i ostao omiljeno letovalište. Početak turizma na Paliću se vezuje za 1845. godinu kada je izgrađeno prvo banjsko kupatilo.

Samo naselje Palić datira još iz bronzanog doba, a u pisanim dokumentima prvi put se spominje kao Pali 1462. godine, a jezero kao Paligo Palus oko 1690. godine, što je zabeleženo na spomen-česmi kraj same obale jezera.

Palićko jezero predstavlja najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. Deo je zaštićenog područja Park prirode Palić. Područje Palića je stavljeno pod zaštitu radi očuvanja njenog eko – sistema ( jezera, staništa nekih retkih biljnih i životinjskih vrsta, Parka, Zoo – vrta ).

Veliki park, mir i tišina i autentični secesijski objekti sa početka 20. veka čine Palić jedinstvenim oazom. Palićki Veliki park (1840.) predstavlja jedinstveni ambijent u kom se prepliću prirodne vrednosti i jedinstvena arhitektura secesije: Vodotoranj, Velika terasa, Muzički paviljon i Ženski štrand.

U priči o Paliću treba spomenuti Zoološki vrt koji se svojim konceptom, lepotom i uređenjem izdvaja među vodeće u ovom delu Evrope kao i sakrivenu, među visoke borove, kamenu Letnju pozornicu – mnogima poznatu kao mesto održavanja Evropskog filmskog festivala.

Mnoštvo sadržaja na samom jezeru i u neposrednoj okolini omogućavaju kvalitetan boravak: sportski i rekreativni tereni, termalni bazen, Zoološki vrt, biciklističke i pešačke staze, raznovrsni događaji i festivali. Neposredna blizina grada Subotice upotpunjuje boravak na Paliću, a brojne vinarije i salaši su tu za ljubitelje dobre hrane i vina.

Posetiocima Konferencije obezbeđen je smeštaj u hotelima sa četiri zvezdice koji se nalaze na samoj obali jezera. Više informacija o smeštaju možete pročitati ovde…

Kako do Palića

AUTOMOBILOM

– iz pravca Beograd (181km), Novi Sad (101km) ili Budimpešta (200km): autoput E-75, za Suboticu: izlaz „Istok“, za Palić: izlaz „Sever“
– iz pravca Segedin, HUN (52km); granični prelaz „Horgoš“, put M-22
– iz pravca Tompa, HUN (20km); granični prelaz „Kelebija“, put M-17
– iz pravca Osijek, CRO (120km), Sombor (60km), put E 662

AUTOBUSOM

– iz pravca Beograd
– iz pravca Budimpešta
– iz pravca Segedin
– iz pravca Sombor

AVIONOM

– Beograd, SRB (Surčin) 170 km
– Budimpešta, HUN (Ferihegy) 240 km
– Osijek, CRO (Z.L.O.) 140 km