E-TRGOVINA 2018 - 18. Konferencija o el.poslovanju i el.trgovini - Palić 26-27.Aprila >>> Prijava za učešće je u toku do popunjenosti kapaciteta    Prijavite se !

Na konferenciju E-trgovina 2018 možete doći kao

EBUSINESS LOGISTICS

The Market of Postal Services and E-commerce

Last year's response and reactions of the participants to the organization of a new segment of the conference called E-BUSINESS LOGISTICS (which acknowledges the increasing significance that logistics and proper organization of delivery process have in the work of e-commerce merchants) was excellent.Having that in mind, the organizational committee of E-TRGOVINA 2015 made a decision to, together with RATEL (Regulatory Agency for Electronic Communications and Postal Services), realize a special segment of the program - "The Market of Postal Services and E-commerce". This program will be devoted to these issues in Serbia and the region, especially in the context of development of the postal market and the postal network, along with the review of the influence that electronic commerce has on the areas such as customs, confidentiality and consumer protection.
Postal operators and regulatory bodies of Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Macedonia, Montenegro etc. are expected to participate. The goal is to continue an anual dialogue of the representatives of this sector with e-commerce merchants, which was established in the last year's conference.


Tržište poštanskih usluga i e-trgovina

Obzirom na odličan prošlogodišnji odziv i reakcije učesnika na organizaciju novog EBUSINESS LOGISTICS segmenta konferencije koji uvažava sve veći značaj koji logistika i pravilno organizovanje procesa dostave robe imaju u radu E-trgovaca, organizacioni odbor E-TRGOVINA 2015 je doneo odluku da u saradnju sa RATEL-om, Regulatornom agencijom za elektronske komunikacije i poštanske usluge bude realizovan poseban segment programa "Tržište poštanskih usluga i e-trgovina" koji će biti posvećen ovim pitanjima u Srbiji i regionu, posebno u kontekstu razvoja poštanskog tržišta, poštanske mreže, uz osvrt na uticaj elektronske trgovine na oblasti kao što su carina, poverenje i zaštita korisnika.

Očekuje se učešće poštanskih operatora i regulatornih tela Slovenije, Hrvatske, BIH, Makedonije, Crne gore.. Cilj je da se na godišnjem nivou nastavi redovan dijalog predstavnika ovog sektora sa E-trgovcima, koji je uspostavljen na prošlogodišnjoj konferenciji.”

 

Kako je izgledao prvi susret, regulatornih tela, operatora i e-trgovaca na prošlogodišnjoj konferenciji:

E-TRGOVINA 2014 -  "POŠTANSKE USLUGE I E-TRGOVINA"

 • RAPUS - pozdravna reč i otvaranje Slavko Đumić, zamenik predsednika Saveta RAPUS
 • pogled Pošte Slovenije - pozitivno iskustvo suradnje sa hrvatskom poštom
  Marjan Osvald,direktor,Pošta Slovenije
 • HP Hrvatska pošta d.d. i e-commerce tržište prilikom ulaska u EU
  Tomislav Vrankić, Hrvatska pošta d.d.
 • Istraživanje uticaja razvoja etrgovine na tržišne trendove u oblasti poštanskih usluga
  Lidija Gligorić RAPUS, Nikolina Ljepava, Ninamedia
 • Multibanking u pošti Branislav Popović, direktor prodaje, Asseco SEE
 • Uloga poštanskih operatora u razvoju e-trgovine 
  HP-HRVATSKA POŠTA D.D. Ruža Miletić, Estera Rakić, Hrvatska pošta d.d.
 • Standardizacija adresnog sistema u Republici Srbiji
  Nikola Trubint, FTN Novi Sad, Član saveta RAPUS-a
 •  Uloga poštansko logističkig servisa u razvoju eposlovanja
  Đorđije Dupljanin, Dragana Šarac, Momčilo Kujačić FTN Novi Sad
 • Implementacija sistema za naplatu elektronskih usluga u JP "Pošta Srbije"
  Ivan Lazarević,Dragan Terzić S&T Serbia, Aleksandra Radonjić, Miroslav Veličković, JP "Pošta Srbije
  Unapređeni način poslovanja Pošte Srbije
 • Mirjana Popović,Slavica Štrbac,Marijana Petrović Visoka ICT Škola
  PKS, Udruženje za saobraćaj i telekomunikacije - zajednički sastanak domaćih operatora
 • Završetak segmenta "Poštanske usluge i e-trgovina"

Deo programa je činila i održana tematska panel diskusija pod nazivom „Aktuelni problemi i rešenja u oblasti dostave robe preko interneta”, koja je doprinela uspešnoj razmeni iskustava etrgovaca i operatora o postojećem stanju i problemima u ovoj oblasti.

Učesnici panela bili su Slavko Đumić, zamenik predsednika Saveta Republičke agencije za poštanske usluge, Marjan Osvald, direktor međunarodnog sektora Pošte Slovenije i Miljana Nimčević, direktor Internet prodaja guma d.o.o. Moderator panela bila je Lidija Gligorić, viši saradnik za regulisanje poštanskog tržišta u Republičkoj agenciji za poštanske usluge.

 

Kako je protekao ovaj segment konferencije pročitajte u izveštaju sa skupa:

Pošte širom regiona pripremaju usluge e-trgovine
Izveštaj: Mirjana Bačkonja


PALIĆ - Podaci u Srbiji o e-bankarstvu su dosta niski kada posmatramo brzinu razvoja internet i online komunikacija. Samo 10 odsto ispitanika koristi e-bankarsto, a oni koji koriste e-bankarstvo koriste i e-poštu.
Drugog dana najveće konferencije o elektronskom poslovanju E-trgovina, koja se održava na Paliću, u Sali 2 na temu Poštanske usluge i e-trgovina, govorili su predstavnici pošta Srbije, Slovenije, Hrvatske i drugi stručnjaci iz te oblasti.


Dominantna komunikacija
- E-mail je dominantna komunikacija kada je u pitanju poslovna komunikacija – čak 70 odsto ispitanika koristi e-mail u Srbiji u poslovanju, iznela je podatke Nikolina Ljepava iz Ninamedia, govoreći na temu Istraživanje uticaja razvoja e-trgovine na tržišne trendove u oblasti poštanskih usluga.
Ona je istakla da se najčešće poslovni računi šalju pismima, potom mailom i na kraju SMS-om.
- Kompanije koje često koriste sms ili mail na isti način šalju i račune. Skoro 30 posto uzorka su kompanije koje dostavljaju prodatu robu putem pošte. Najčešće se koristi expres paket – privatni operateri i post expres pošte Srbije, objašnjava Ljepava.

Saradnja Slovenije i Hrvatske
Hrvatska pošta napravila je saradnju sa Poštom Slovenije, jer kako kaže Marjan Osvald, direktor Pošte Slovenije, ove dve države prepoznale su potencijal koji njihove privrede mogu imati ovom saradnjom.
Na temu Pogled Pošte Slovenije - pozitivno iskustvo saradnje sa hrvatskom poštom, Osvald je izneo statističke podatke koji ukazuju na rast i razvitak njihove pošte.
- U jednom danu između Hrvatske i Slovenije razmeni se 380 paketa. Ono što je bitno jesta da imamo i uslugu slanje robe na paletama, što je uzrok saradnje sa firmama kao što su Gorenje i Podravka, a takođe u dogovoru smo i za još jednu vrstu usluge, takozvanu robnu logistiku, istakao je Osvald.

Kako on kaže, dodatnih million evra prihoda je ove godine u planu, ali da će biće teško ostvarivo, te da se nadaju da će ovaj cilj ispuniti.
- Tražimo zajedno sa hrvatskom poštom razne mogućnosti. Cene za Hrvatsku smo spustili više od 50 odsto, a ugovorne cene koje imamo sa njima su jako dobre, napominje slovenački stručnjak.

Maping usluga
- Zajedno sa hrvatskom poštom napravili smo maping uslugu. To znači da oni nude usluge svojim korisnicima i da u isto vreme mi njihovim korisnicima kroz tu uslugu prikazujemo šta u Sloveniji nudimo. Imamo zanimljivu situaciju da hrvatskim korisnicima nudimo SMS obaveštavanje koje u slovenačkoj pošti nemamo, a koje hrvatska pošta nudi. Tako da je ta maping usluga kao i cene stalno na ažuriranju, ističe direktor Pošte Slovenija.
On je naglasio da ovakva saradnja Pošte Slovenije sa Poštom Hrvatska, kao i povezanost njihovih privreda sa internet trgovcima njima daje dobru osnovu za saradnju, i voleli bi da skupovepoput E-trgovine internacionalno podupru, dovedu razne firme i na kraju ostvare saradnju sa Poštom Srbije.


Samo 22 odsto stanovnika Hrvatske, koji u opšte koriste internet kupuju na njemu, čulo se na panelu palićkog skupa posvećenom savremenom poštanskom saobraćaju.

- Naš zadatak je da povećamo kupovinu i dostignemo barem 50 odsto prodaje/kupovine, izjavio je Tomislav Vrankić, predstavnik Hrvatska pošta d.d. govoreći na temu HP Hrvatska pošta d.d. i e-commerce tržište.


On je objasnio da je u prošloj godini nemačka pošta imala u jednom danu poslatih paketa, onoliko koliko su oni u svojoj pošti imali za čitavu godinu.


- Zaključili smo da smo mi oni kolji moramo pokrenuti čitavo tržište, kako bi povećali broj paketa. Osnovna stvar je bila da garantujemo sigurnost kupovine putem internet. Svi korisnici su dosta nepoverljivi i u kopoivini i u plaćanju putem internet. Mi bi tebali da im dajemo garanciju da će to biti naplaćeno i da je kupovina sigurna.

Dostava na više načina
 U istraživanju smo videli da kupci ne žele samo dostavu na adresu, već žele da im se dostave u najbližu poštu i mi smo im to omogućili, kaže Vrankić i dodaje da su u tom pravcu prvo rešili da se pokrenu na e-tržištu. Zbog toga su napravili uslugu koja se zove E-paket, koja je prilagođena veb šopovim, katalozima i online kupovinama. -Ta usluga se pokazala kao dobra i prihvaćena. Njene prednosti su te što ima nižu cenu dostave, imamo razne stope popusta po broju paketa, i kupac i pošiljalac imaju u svakom trenutku podatak gde se nalazi njihova pošiljka, mogućnost dostave na kućnu adresu ili u poštu (20 odsto korisnika usluge pošte). Kada se isporučuje u najbližu poštu naželju naručioca, to znači da oni ne žele da njihova pošta dospe u ruke ostalih ukućana, pa se zato paket isporučuju na ruke onog ko je naručio. Rok dostave je najviše 48 časova od naručivanja. U cenu usluge je uključena naplata otkupnine. Pošiljka je osigurana ako je cena paketa viša od 400 eura. Takođe imamo nova uslugu a to je usluga SMS obaveštenje, tačnije poruka upućena naručiocu da će mu paket biti dostavljen u određeno vreme, tako da zna kada da priremi novac, objašnjava Vrankić.

On je pozvao kolege iz Srbije i Bosne i Hercegovine da se priključe njima i ostvare saradnju, kako bi imali veći efekat posao kojim se bave jer jedino se udruženi mogu odupreti konkurenciji.

Dizanje elektronskog novaca u poštama
Direktor prodaje Asseco SEE, Branislav Popović, govoreći na temu Multibanking u pošti, istakao je da Asseco ima kancelarije u svim zemljama bivše Jugoslavije – Rumuniji, Bugarskoj ili Albaniji i da se njihovi razvojni timovi nalaze u različitim državama, a ono što se ugovori na jednom mestu može se primeniti bilo gde u region.
- Mi smo prepoznatljivi kao jedna od najvećih kompanija koj se bave multibankingom u region, započinje priču Popović. - E commerce raste svuda, to što Srbija malo kasni za Evropom, u neku ruku je i određena prednost: predviđanja za rast elektronskog poslovanja u Evropi je 12 odsto, i to je realno predviđanje, a u Srbiji je to predviđanje mnogo veće. Prošle godine broj transakcija u Srbiji je bio 33 odsto, a rast onoga sto su građani kupovali u inostranstvu je za 70 odsto povećano u odnosu na 2012. godinu.
Direktor Popović kaže da je osnovni razlog kupovine u inostranstvu taj što je domaća ponuda mala i mali broj e-trgovaca prima kartice kao sistem plaćanja.

Činjenica je da Pošta Srbije ima više od 2 hiljade ekspozitura, a najveće banke ih nemaju preko 200.
- Kada smo pričali sa bankarima uvideli smo i šta bi to konkretno moglo da se nudi u poštama kako bi se ljudi vratili njima: mogle bi određene gotovine da se ponude korisnicima, da korisnici sa visa i master karticama dolaze u poštu i dižu novac kao u bankama, na post terminalima, i da se to odradi tako da provizija bude mala ili gotovo da je nema.Neki od njihovih planova su i izdavanje poštanske kartice, kaže Popović. – Ako je moguće da pošta bude izdavalac kartica (ili tzv. elektronski novac), ako je moguće da drži račun klijenata kod sebe, onda sa tim računom ima mogućnosti da ponudi uslugu plaćanje putem internet. To može da bude primenjeno i van nekog zatvorenog sistema, što će doprineti razvoju pošta.

 

Speed Networking

E-trgovina 2017 u brojkama

400+ Učesnika

predstavnika privrednih organizacija, odlična prilika za networking i razmenu kontakata

60+ Predavača

koji su prezentovali radove, učestvovali u tematskim panelima, radionicama, i razmeni ideja sa učesnicima

3 Dana

programa i pratećih sadržaja u prelepom prolećnom ambijentu Palića

45+ sati

programa video prenosa konferencije i dodatnih sadržaja

Pokrovitelji

Partneri i Sponzori konferencije

 • 1
 • 2

Do konferencije je ostalo još

Prijavite se na vreme !

O nama

Najveća konferencija o e-trgovini i e-poslovanju u Srbiji namenjena privredi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

   

Sledeći događaji

- E-trgovina 2018 - Datum: 26-27.04.2018
- E-trgovina 2019 - Datum: 16-18.04.2019